https://addin.awfatech.com/yayasanaddin/content/news/newsf1_036_1717486821jpeg

HARI KEPUTERAAN YANG DI PERTUAN AGONG

3 JUN 2024 BERSAMAAN 25 ZULKAEDAH 1445H ADALAH HARI KEPUTERAAN YANG DI PERTUAN AGONG BAGI TAHUN 2024 DAN IA MERUPAKAN HARI KELEPASAN AM PERSEKUTUAN BAGI SEMUA NEGERI DI MALAYSIA, IAITU

1) WILAYAH PERSEKUTUAN
2) JOHOR
3) KEDAH
4) KELANTAN
5) MELAKA
6) NEGERI SEMBILAN
7) PAHANG
8) PERAK
9) PERLIS
10) PULAU PINANG
11) SABAH
12) SARAWAK
13) SELANGOR
14) TERENGGANU

YANG DI-PERTUAN AGONG JUGA DIKENALI SEBAGAI KETUA TERTINGGI PERSEKUTUAN, RAJA TERTINGGI ATAU RINGKASNYA AGONG DAN JUGA SECARA TIDAK RASMI SEBAGAI RAJA MALAYSIA, IALAH RAJA BERPERLEMBAGAAN DAN KETUA NEGARA MALAYSIA.

YANG DI-PERTUAN AGONG DIPILIH OLEH MAJLIS RAJA-RAJA, YANG TERDIRI DARIPADA SEMBILAN (9) ORANG RAJA NEGERI-NEGERI MELAYU, DENGAN JAWATAN DE FACTO DIGILIRKAN DI ANTARA MEREKA, MENJADIKAN MALAYSIA SALAH SATU DARIPADA BEBERAPA RAJA PILIHAN DI DUNIA.

BAGAIMANAPUN, TARIKH KELAHIRAN YANG DI-PERTUAN AGONG BERUBAH MENGIKUT PEMERINTAHAN SEMASA.

BERMULA 31 JANUARI 2024, YANG DI-PERTUAN AGONG TERBAHARU IALAH SULTAN JOHOR. JADI, TARIKH LAHIR INI BERKEMUNGKINAN AKAN BERUBAH.

YANG DI-PERTUAN AGONG KE-17 DAN SEKARANG IALAH IBRAHIM ISKANDAR DARI JOHOR.

BAGINDA TELAH DIPILIH PADA 26 OKTOBER 2023 PADA MESYUARAT KHAS MAJLIS RAJA-RAJA DAN BAGINDA MENGANGKAT SUMPAH JAWATAN DI ISTANA NEGARA PADA 31 JANUARI 2024.

PERMAISURI YANG DI-PERTUAN AGONG DIKENALI SEBAGAI RAJA PERMAISURI AGONG, KINI RAJA ZARITH SOFIAH.

 

#

LAGI
https://addin.awfatech.com/yayasanaddin/content/news/newsf1_036_1717042625jpeg

PENGAMBILAN PELAJAR BAHARU PROGRAM DIPLOMA TAHFIZ AL-QURAN DAN AL-QIRAAT

PENGAMBILAN PELAJAR BAHARU PROGRAM DIPLOMA TAHFIZ AL-QURAN DAN AL-QIRAAT SESI 2024-2027

LOKASI TAMBAHAN DARUL QURAN (LTDQ) ADDIN PERAK MEMPELAWA CALON-CALON YANG BERKELAYAKAN UNTUK MEMOHON PROGRAM DIPLOMA TAHFIZ AL-QURAN DAN AL-QIRAAT DI LOKASI TAMBAHAN DARUL QURAN (LTDQ) ADDIN PERAK. PROGRAM INI MENDAPAT PENGIKTIRAFAN AGENSI KELAYAKAN MALAYSIA (MQA) (MQA/FA7510).

SYARAT-SYARAT KELAYAKAN PERMOHONAN :
1. BERAGAMA ISLAM
2. WARGANEGARA MALAYSIA
3. BERUMUR TIDAK MELEBIHI 21 TAHUN KETIKA MENDAFTAR
4. TIDAK BERKAHWIN
5. LULUS PEPERIKSAAN SPM (CALON YANG TELAH MEMILIKI KEPUTUSAN SPM SAHAJA)
*MENDAPAT PENGESAHAN PIHAK SEKOLAH DENGAN SYARAT MINIMUM GRED C DALAM MATA PELAJARAN BERIKUT:
A) BAHASA MELAYU
B) BAHASA ARAB / AL-ADAB WA AL-BALAGHAH / AL-LUGHAH AL-ARABIAH AL-MU’ASIRAH / TURATH BAHASA ARAB;
C) PENDIDIKAN AL-QURAN DAN AL-SUNNAH / PENDIDIKAN SYARIAH ISLAMIAH / PENDIDIKAN ISLAM / TASAWWUR ISLAM / USULUDDIN / TURATH AL-QURAN DAN SUNNAH / AL-SYARIAH / MANAHIJ AL-ULUM AL-ISLAMIAH / TURATH DIRASAT ISLAMIAH / MAHARAT AL-QURAN / MANAHIJ ULUM AL-ISLAMIYAH DAN;
D) LULUS BAHASA INGGERIS
E) LULUS UJIAN BERTULIS (BAHASA ARAB DAN TAJWID)
F) LULUS TEMUDUGA
G) MEMPUNYAI TAHAP KESIHATAN YANG BAIK.

PERMOHONAN KE LOKASI TAMBAHAN DARUL QURAN (LTDQ) ADDIN PERAK BOLEH DIISI SECARA DALAM TALIAN (ONLINE) MENERUSI LAMAN SESAWANG HTTPS://SHORTURL.AT/VZSK5

🌏 LINK WEBSITE DIPLOMA
HTTPS://MAAHADTAHFIZADDIN.EDU.MY/DIPLOMA/

FB: HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/MTQADDINTAPAH/

MAKLUMAT LANJUT SILA HUBUNGI :

☎️
01112517008 : USTAZ RAJA ZULFADLI
0134055203   : USTAZ TAUFIQ
0195749612   : PUAN ADILAH

📆 PERMOHONAN MASIH DIBUKA SEHINGGA 20 JUN 2024

LAGI
https://addin.awfatech.com/yayasanaddin/content/news/newsf1_036_1716861543jpeg

KEJOHANAN SMAS TAEC FENAS KE 2024 PERINGKAT KEBANGSAAN

25 HINGGA 27 MEI 2024 BERSAMAAN 16 HINGGA 18 ZULKAEDAH 1445H, BERTEMPAT DI SMKA PUTRAJAYA.

YAYASAN ADDIN TELAH MENGHANTAR WAKIL PELAJAR DARIPADA MAAHAD TAHFIZ AL-QURAN WAL-QIRAAT ADDIN 7 TAMBUN SERAMAI 6 ORANG DAN MAAHAD TAHFIZ AL-QURAN WAL-QIRAAT ADDIN 19 LEKIR 1 ORANG KE PROGRAM KEJOHANAN SMAS TAEC FENAS KE 2024 PERINGKAT KEBANGSAAN.

ALHAMDULILLAH WAKIL DARIPADA MAAHAD TAHFIZ AL-QURAN WAL-QIRAAT ADDIN 7 TAMBUN IAITU KHAIRUL AKMAL BIN MOHAMMAD SAFAR MENDAPAT PINGAT PERAK DALAM ACARA INDIVIDUAL PATERN DAN PINGAT EMAS DALAM ACARA INDIVIDUAL SPARRING. MUHAMMAD ABQORI ZAIDAN BIN MOHAMMAD MASRI MENDAPAT PINGAT GANGSA DALAM ACARA INDIVIDUAL SPARRING. MUHAMAD DANISH ASYRAF BIN ROSLAN MENDAPAT PINGAT GANGSA DALAM ACARA INDIVIDUAL SPARRING. MUHAMMAD MUJAHID BIN MOHD ZAMRI MENDAPAT PINGAT GANGSA DALAM ACARA INDIVIDUAL SPARRING. MUHAMMAD AMEER LUQMAN BIN NOOR LIZA MENDAPAT PINGAT GANGSA DALAM ACARA INDIVIDUAL SPARRING. MANAKALA WAKIL DARIPADA MAAHAD TAHFIZ AL-QURAN WAL-QIRAAT ADDIN 19 LEKIR IAITU NUR ALIFF AIMAN BIN MOHD AZRUL NIZAM PULA TELAH MENDAPAT PINGAT EMAS DALAM ACARA INDIVIDUAL SPARRING.

TAHNIAH KEPADA SEMUA YANG MENYERTAI. TAHNIAH JUGA KEPADA KHAIRUL AKMAL BIN MOHAMMAD SAFAR, MUHAMMAD ABQORI ZAIDAN BIN MOHAMMAD MASRI, MUHAMAD DANISH ASYRAF BIN ROSLAN, MUHAMMAD MUJAHID BIN MOHD ZAMRI, MUHAMMAD AMEER LUQMAN BIN NOOR LIZA DAN NUR ALIFF AIMAN BIN MOHD AZRUL NIZAM ATAS KEJAYAAN YANG DIPEROLEHI.

MOGA DENGAN KEJAYAAN INI DAPAT MEMBERI MOTIVASI KEPADA MASYARAKAT BAHAWA BIDANG TAHFIZ BUKAN HANYA MENGHAFAL AL-QURAN SAHAJA, TETAPI PELBAGAI BIDANG JUGA KITA MAMPU LAKUKAN. MOGA DENGAN KEJAYAAN INI JUGA DAPAT MEMBANGKIT SEMANGAT KEPADA PELAJAR-PELAJAR YANG LAIN.

#SATUKELUARGASEORANGHUFFAZ

#

#

#

#