Utama > LATAR BELAKANG

LATAR BELAKANG

12-Feb-2019

 • Yayasan Pendidikan Maahad Tahfiz al Quran wal Qiraat ADDIN Perak (Yayasan ADDIN) adalah sebuah pertubuhan berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.

 

 • Setakat tahun 2019 ini Yayasan ADDIN sedang menguruskan perjalanan 23 buah Maahad Tahfiz al Quran wal Qiraat ADDIN seluruh negeri Perak sebagai sebuah Institusi Pendidikan Islam Swasta yang berasrama penuh dan berteraskan kebajikan.

 

 • Maahad ini mula ditubuhkan pada 17 Disember 1993 dan dibina di atas sebidang tanah seluas 9 Ekar 2 Relung 15 Persegi di Kg. Tualang Sekah, Malim Nawar. Fokus penubuhan adalah menjadikan bidang hafaz al-Qur’an sebagai subjek teras. Selain itu, pelajaran agama dan pelajaran akademik juga diajar di Maahad ini.

 

 • Setelah lebih 20 tahun Maahad ini beroperasi ianya telah menunjukkan prestasi yang membanggakan apabila saban tahun permintaan untuk memasuki Maahad ini sentiasa meningkat dari masyaratkat Islam khususnya dari negeri Perak, Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur dan sebagainya. Sehingga hari ini bilangan pelajar Maahad adalah sebanyak 1450 orang di seluruh cawangan-cawangan sebanyak 23 buah. 

 

 • Statistik ini menunjukkan bahawa pelajar Maahad Tahfiz al Quran wal Qiraat ADDIN akan tamat belajar setiap tahun mencapai angka seratus orang lebih dan rekod menunjukkan bahawa setiap tahun antara 50 hingga 60 pelajar telah khatam hafazan 30 juz. Justeru, amat wajar program pengajian tahfiz peringkat diploma diwujudkan oleh Maahad selaras dengan perkembangan semasa.

 

 • Selain itu, pergolakan politik di Timur Tengah juga memberi kesan yang besar kepada hala tuju pelajar Maahad ini untuk menyambung pengajian mereka di sana. Sebagai contoh pada tahun 2011 seramai 35 orang pelajar alumni Maahad ini terpaksa pulang dari Yaman dan Syria ke Tanah Air akibat pergolakan politik tersebut. Dan yang terbaru seramai 21 orang pelajar lepasan MTQ ADDIN terpaksa pulang ke tanah air dari Mesir dan 3 orang yang ditangguhkan penerbangan bagi menyambung pelajar ke Maahad Syuobra Mesir.

 

 • Sehubungan dengan itu, cadangan program pengajian  ini adalah wajar dan rasional dilaksanakan dengan perkembangan semasa MTQ ADDIN dan keperluan semasa pelajar.

 

 • SEJARAH PENUBUHAN MTQ ADDIN 04 – TAPAH

  Maahad Tahfiz Al Quran Wal Qiraat ADDIN 04 adalah sebuah Institusi Pendidikan Islam Swasta yang berasaskan kebajikan. Bidang hafazan Al Quran merupakan subjek teras di samping subjek pelajar agama dan pelajar akademik.

  Maahad ini ditubuhkan pada tahun 2002 dengan menumpang di bangunan Sekolah Agama Rakyat (SAR) Kampung Lubuk Katak, Tapah sebagai asrama dan kelas pengajian. Pada bulan Mac 2010, maahad ini berpindah ke bangunan yang baru di alamat Kampung Jalan Kachu, 35000, Tapah, Perak.

  Maahad ini merupakan cawangan yang ke-4 kepada Maahad Tahfiz ADDIN Malim Nawar. Pada tahun 2009 sekolah ini telah mendaftar dengan Jabatan Agama Islam Perak dan memperolehi nombor pendaftaran ( JAIPk/TAHFIZ/BP.53/09 )

   

 

 • Aliran Pendidikan di MTQ ADDIN Tapah

  • Berumur tidak melebihi 21 tahun dan belum berkahwin.
  • Lulus SPM dengan syarat minimum Gred ‘C’ dalam mata pelajaran berikut:
   a) Bahasa Melayu
   b) Bahasa Arab
   c) Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah / Pendidikan Syariah Islamiah / Pendidikan Islam / Tasawwur Islam.
   d) LULUS Bahasa Inggeris
   e) LULUS Ujian Bertulis (Bahasa Arab dan Tajwid)
   f) LULUS Temuduga
   g) Mempunyai tahap kesihatan yang baik.

   Atau

  • Kelulusan yang diiktiraf dan setara dengan SPM (Calon Luar Negara)
  • Kelayakan khas yang diberikan kepada pelajar Orang Kelainan Upaya Masalah Penglihatan (OKUMP) di
   Darul Quran adalah seperti berikut:
   a) Lulus matapelajaran Bahasa Arab dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekurang-kurangnya mendapat
   Gred ‘C’ sebelum tamat pengajian diploma / graduasi; dan
   b) Lulus dengan mendapat sekurang-kurangnya pangkat Maqbul dalam Program Sijil Asas Tahfiz Darul
   Quran / Sijil Tahfiz al-Quran Darul Quran bagi OKUMP